O nama

Osnivači

Tomislav Živanović

Predsednik Skupštine

Prof. dr Tomislav Živaanović je rođen 1965. godine, u Loznici. Na Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu upisao se školske 1985/86. godine, Odsek za ratarstvo i povrtarstvo. Diplomirao je prvi u generaciji, 19.07.1989. godine, kao najbolji student generacije. Od februara 1990. godine zaposlen je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu na Katedri za Genetiku, oplemenjivanje i semenarstvo. Magistrirao je 1993. godine i doktorirao 1997. godine na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu iz oblasti biotehničkih nauka, uža naučna oblast Genetika i oplemenjivanje. Posle doktoriranja je postao docent 1999. godine, vanredni profesor 2005. godine, a redovni profesor 2010. godine. Od 2012. do 2015. godine bio je direktor Instituta za Ratarstvo i povrtarstvo na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu. Rukovodio je kao mentor pri izradi više od 50 diplomskih radova, preko 10 magistarskih teza, a bio je i mentor pri izradi 18 doktorskih disertacija. 

Publikovao je 39 rada u časopisima međunarodnog značaja, 35 radova na skupovima međunarodnog značaja koji su u celini štampani, 47 radova u domaćim časopisima i 67 radova na konferencijama nacionalnog značaja. Autor je udžbenika i praktikuma. Bio je član programskih i organizacionih odbora kako domaći tako i međunarodnih skupova, a radovi su citirani preko 300 puta. Recenzent je mnogih svetskih i domaćih časopisa iz svoje naučne oblasti. 

Još kao student je bio na razmeni studenata dva meseca pod pokroviteljstvom IASTE-a u Varšavi na Poljoprivrednoj akademiji na Katedri za genetiku i selekciju 1988. godine. U toku 1990. godine je završio kurs Mikropropagacije u Petnici u organizaciji Biološkog fakulteta iz Beograda. Takođe je završio Internacionalni jednosemestralni kurs iz Savremene biotehnologije na Južnom kineskom poljoprivrednom univerzitetu 2003. godine. Tokom 2005. godine је kao stipendista USDA u okviru Norman Borlaug programa boravio na Teksas А&М Univerzitetu u laboratoriji za molekularnu biologiji i biotehnologiju. 

Od 2002 do 2007. godine je bio potpresednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost”, a predsednik je bio 2008 do 2021. godine. U periodu je od 2016 do 2021. godine je obavljao i funciju potpresednika Ujedinjenih granskih sindikata  „Nezavisnost”. Za to vreme je učestvovao u većem broju pregovora i organizovanju dva štrajka prosvetnih radnika (2011. i 2015.) 

Član je društva genetičara Srbije i Društva selekcionera i semenara Srbije u čijem radu je učestvovao kao član rukovodstva. Govori engleski i ruski jezik

Rebeka Božović

Predsednik NO

Rebeka Božović, rođena Srbinović, profesor je japanskog jezika i književnosti i sudski tumač za engleski i japanski jezik preko 15 godina.

Tokom 25 godina duge karijere, bavila se različitim oblastima od prevođenja i politike, preko ekologije do pivarstva, stičući znanje i iskustvo u organizaciji i rukovođenju u različitim poslovnim oblastima. Bila je odbornik Skupštine grada Beograda 2001 – 2005, kao i potredsednica Skupštine Grada Beograda od 2003. do 2005. Nakon toga, do 2015. godine, uz podršku velikih kompanija poput Apatinske pivare, Knjaz Miloša, Tetra Pak-a i drugih, osnovala i upravljala Sekopakom, kompanijom pionirom u poslu sakupljanja i reciklaže ambalažnog otpada, postavši prvi nacionalni Operater za upravljanje ovim tokom otpada. Od 2015. godine, kao uspešan menadžer, započinje sa uspostavljanjem novog udruženja pivarske industrije u Srbiji, gde ostaje do 2019. godine, od koje uspostavlja svoju privatu inicijativu u prevođenju i kao sudski tumač. Majka je i supruga i lokalna aktivistkinja u ekologiji u zajednici u kojoj živi.  


Jovan Vujasinović

Predsednik UO

Jovan Vujasinović je svestrani naučnik i preduzetnik sa preko 20 godina međunarodnog iskustva u elektronskoj i IT industriji. Specijalista u oblasti pametnog upravljanja energijom, pametnih gradova, pametnih mernih sistema, kao i daljinskog upravljanja drugim mernim i industrijskim uređajima. Uporedo sa akademskom i naučnom karijerom pokazao se i kao uspešan preduzetnik i menadžer. Bio je suosnivač, i deset godina izvršni direktor kompanije Meter & Control, podigavši kompaniju od početne faze sa jednim zaposlenim do faze kada je kompanija dostigla 100 zaposlenih, svrstala se među 5 kompanija u svetu koja poseduje prestižni IDIS sertifikat, rame uz rame sa vodećim svetskim proizvođačima, i izvezla svoje proizvode (pametna brojila) u region, zemlje EU i Švajcarsku. Poslednjih 5 godina vodi svoju porodičnu kompaniju VF Holding. Danas je i konsultant za upravljanje kompanijom/organizacijom, optimizaciju poslovnih procesa, kreiranje poslovnih strategija i strateški marketing. Takođe, angažovan je kao pregovarač na finansijskim, komercijalnim, pravnim i tehničkim poljima. Autor je i moderator internacinalnog programa „Smart Talks with Jovan“, čiji su gosti vodeći svetski stručnjaci iz oblasti pametnog upravljanja energijom.

Ima 45 godina i od rođenja živi u Beogradu. Oženjen je i otac tri dečaka. Diplomirao je 2001. godine na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, gde je i magistrirao 2013. godine. 

Od 2001. do 2007. godine bio je asistent-pripravnik na Katedri za eletroniku na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i na Vazduhoplovnoj akademiji u Žarkovu. Dugogodišnji je saradnik Instituta „Mihajlo Pupin“ u Beogradu. Koautor je dva nastavna priručnika, petnaest naučnih radova i devet priznatih tehničkih rešenja. 

Bio je inicijator pokretanja i predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije pri Privrednoj komori Srbije a zatim i predsednik Grupacije proizvođača električnih, optičkih uređaja i elektronike u PKS. Član je tehničke komisije pri Institutu za standardizaciju Srbije. 

Suosnivač je šahovskog kluba VF Chess Team. Bio je član Upravnog odbora Šahovskog saveza Beograda i Šahovskog saveza Srbije. Vodio je Šahovski savez Beograda u 2020 godini. 

Jedan je od osnivača Udruženja univerzitetskih nastavnika, naučnika, umetnika i pokretača „Prosvetitelji“, čiji je i predsednik.

Scroll to Top